Home Образовање Војводић: Онлајн настава може, али провера знања једино у школама

Војводић: Онлајн настава може, али провера знања једино у школама

by lion1989lion

Весна Војводић из Синдиката просветних радника “Независност” каже за Н1 да се не зна какве ће одлуке Кризног штаба у вези са преласком на онлајн наставу бити, али наглашава да је за њих провера знања ученика могућа једино у “школском амбијенту”.

Две трећине свих проблема у просвети зависе од новца, али једна трећина зависи од добре воље министра и зато Бранко Ружић може много тога да промени уколико буде спреман да се договори са нама, поручили су у четвртак из Уније синдиката просветних радника Србије. Да ли ће нови министар просвете решити старе проблеме?

“Ружић је наступио на сцену формално доста скромно, али није пропустио да дозове у сећање читаве јавности и Доситеја Обрадовића као првог министра провете. Оно сто је мени значајно да кажем јесте да би Ружић требало да прочита ‘Савете здравог разума’ од Доситеја и нарочито се удуби у она поглавља која се тичу закона, дејствујућим врлинама и родољубљу, како би на најбољи могући начин остварио оно на шта је указао – да ће оставити важан траг у просвети”, казала је Војводић.

Додаје да је битно да нови министар “начини велики дисконтинуитет када је реч о комуникацији са јавношћу”.

О томе да ли су ђаци и наставници спремни за прелазак на онлајн наставу, уколико тако одлучи Кризни штаб, Војводић каже да ако буде тако одлучено, да они стоје иза тога “да је свака провера збања могућа једино у школском амбијенту”.

“Никакав други амбијент за нас није прихватљив”, нагласила је.

А о техничкој спремности за такву настваву каже да се заснива на “личном ентузијазму”.

“Ако вам кажем да се од око 1.700 школа само 50-так има домен .еду.рс и да ми користимо наше приватне налоге за Гугл уционицу, да ученици на својим телефонима које неретко немаји капацитете улазе у ту врсту наставе, јасно је да је реч дигитализација једна врста мантре, од које сви треба да доживимо неки културни шок и застајкивање гласа, а ситуаицији је заправо потпуно другачија”, казала је Војводић.

Извор: Н1

Related Articles

Leave a Comment