Home Здравство Ашанин: Од почетка епидемије у КЦС борба на „два фронта“ – ковид и нековид

Ашанин: Од почетка епидемије у КЦС борба на „два фронта“ – ковид и нековид

by lion1989lion

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин казао је да се од почетка епидемије у КЦС води борба на два фронта – ковид и нековид. У нековид делу је од марта до данас лечено више од 60.000 пацијената, наводи Ашанин.

Ашанин је, гостујући на РТС-у, рекао да је од почетка епидемије око 7.000 ковид пацијената хоспитализовано у оквиру система Клиничког центра Србије, а прегледано је више од 60.000 пацијената.

Истиче да је тренд епидемије бољи него што је био, али додаје да већ данима „није баш најбољи“ број пацијената који су у болницама, оних на респираторима, али и преминулих.

Према његовим речима, у пријемној амбуланти Инфективне клинике буде између 130 и 150 прегледа дневно и између 89 и 90 хоспитализованих.
У болници Батајница тренутно је хоспитализован 421 пацијент, од којих је 57 на интензивној нези и 40 интубираних, каже Ашанин додајући да је болница јуче примила 48 нових пацијената.

Тренутно је заражено око 490 здравствених радника КЦС, од којих 139 лекара, и мало њих је хоспитализовано, наводи директор КЦС.

Ашанин каже и да је у КЦС формиран самостални вакцинални пункт и указује да је до сада вакцинисано око 2.500 запослених и још око 500 грађана из разних медицинских организација.

Када је реч о нековид делу КЦС, који је једина цивилна установа која се бави нековид пацијентима, било је око 300.000 амбулантних прегледа и око 250.000 прегледа у Ургентном центру од марта прошле године до данас.

Лечено је, истиче Ашанин, 60.000 ковид негативних пацијената.

„Једна тешка епидемија која се појавила је утицала на другачији приступ лечењу пацијената уопште. Морали смо да се организујемо у много погледа, пулмологија по два и по месеца два пута улазила и излазила из система. Помагали смо свим клиничко-болничким центрима, наши анестезиолози су радили и поставили систем, морали смо да помажемо и другима у унутрашњости Србије. Све је то утицало на наш рад“, наводи директор КЦС.

Ашанин је навео да сваки пети човек у Србији умире од малигних болести.

„Уложили смо додатне напоре за лечење тих болесника, повећали рад у дневним болницама. На икс ножу у 2019. обављено је 3.100 третмана, а у 2020. години 5.100 третмана“, истакао је директор КЦС.

Извор: Н1

Related Articles

Leave a Comment